tiistai 27. maaliskuuta 2012

Turkulaista ruokaa

Kylläpä vaan kannattikin perustaa blogi juuri silloin, kun yrittää saada päätökseen seitsemän vuoden urakkaa ja valmistua maisteriksi. Sijaistoiminnoista siivoaminen ja leipominen eivät ole enää muodissa, suosittelen kaikkia välttelijöitä mielummin perustamaan blogin.

Viime viikkoina Turku on herättänyt vähän vähemmän tunteita kuin yleensä. Turku on ollut ihan ok. Syy lienee se, että olen pysytellyt poissa kyliltä viettäen aikana lähinnä pyhän kolminaisuuden alueella: töissä, kotona ja Lidlissä. Toki Turku tulee vastaan Lidlissäkin, mutta siihen Turkuun olen jo tottunut. Töissä Turku vasta tuleekin naamalle ihan koko komeudessaan. Turkulaisen asiakaspalvelijan arjesta lupaan kirjoittaa ihan oman merkintänsä.


Poikkesin vakioreitiltäni viime viikonloppuna, kun mieli teki istahtaa valmiiseen pöytään. Valkkasimme kohteeksi tutun ja turvallisen ravintola Paninin, jonka pöydässä on Turku-vuosien aikana tullut istuttua varsin moneen otteeseen. Olin jo pitkään haaveillut tilaavani ruokani jättimäisen antipasti-lautasen muodossa, viinilasin kera. Ja niin sitten tein.

Paikkana Panini on hyvin epäturkulainen: rento, täynnä usein arki-iltaisinkin, puliseva, eurooppalainen, jopa meluisa. Ravintolassa kuulostaa aina juuri siltä, miltä sen nettisivujen ärsyttävä ääninauhakin. Paikan päällä melu ei ole ollenkaan ärsyttävää, nettisivuilla kyllä. Kaikki vihaavat nettisivuja, joille klikatessaan alkaa soida älämölö.

Mutta juu, Panini on oikein kiva. Paikassa käy aina vilske, tarjoilijat viuhtovat keittiöön ympäriinsä. Pöydissä on isoja seurueita. Mesta on laadukas, mutta kuitenkin niin rento, että laskun voi maksaa tiskille. Ruoka on rehtiä ja konstalematonta italialaista. Salaatteja, täytettyjä jättileipiä eli panineja, pizzoja, pastoja, pihvejäkin kai. Antipasteja.


Tähän saakka olen lähes poikkeuksetta ollut tyytyväinen ruoan laatuun. Lounasmestana Panini ei ole mitenkään erikoinen, mutta a la carten setit ovat olleen aina hyviä. Paitsi männä perjantaina. Tilaamani antipastilautanen oli iso ja siinä oli kaikkea, mitä pitikin. Jokin kuitenkin mätti.

Mozzarella tryffeliöljyssä tarkoitti niitä kaupan pieniä mauttomia mozzarellapalloja, ja mitä ilmeisemmin tryffeliöljyn ei kuulukaan maistua miltään. Oliivit olivat kivikovia. Pecorinosta tuntui lautaselle oli riittäneen vain kovanpuoleinen ja mielestäni vähän liikaa hikoillut reunapala. Hillokkeet olivat klönttisiä.



Parasta antia olivat ihanat italialaiset salamit ja taivaalliset munakoisorullat. Että en sitten tiijä! Että pitäiskö tässä nyt ruveta jakamaan tuomioita vai antaa vielä mahdollisuus? Olen kovin huono antamaan mahdollisuuksia. En nimittäin näillä palkoilla ihan hirvittävän usein viitsi maksaa ruoasta, joka huonompaa kuin kotona.

Sen sijaan, että mälkyttää asiasta netissä, olisi tietysti paljon järkevämpää antaa palaute paikan päällä suoraan henkilökunnalle. Siinä hommassa olen kyllä tosi säälittävä.

Mutta valitettavasti totuus on se, että aika harvoin palautteen antajaa kovastikaan kiitetään; useimmiten vastaukseksi saa vain hätäiset pahoittelut kera koottujen selitysten, ei edes ilmaista jälkkäriä! Palautteen antajan ajatellaan olevan nirso snobi, joka haluaa valittaa vain valittamisen tähden. Tämä on fakta. Tiedän sen faktaksi, koska olen itse töissä asiakaspalveluhommissa.


Tunnelman vuoksi suosittelen kuitenkin Paninissa visiteeraamista. Pizzat ovat hyviä, samoin pastat. Jospa meillä oli ruoan suhteen vain huono tuuri.

Mutta haluatteko kuulla miten perjantai-iltamme päättyi? Poikaystävälle jäi nälkä ja minulle huono mieli. Haparoivissa mielentiloissamme kaarsimme suoraan toiseen ravitsemusalan liikkeeseen hakemaan lohtua. Varttia myöhemmin istuimme olohuoneen lattialla viltin päällä piknikillä syömässä kanansiipiä. Tässä kohtaa lienee varsin ylevää ilmoittaa, etten enää muutamaan vuoteen ole syönyt kanaa. Siis broileria. Koska pidän sitä turhimpana asiana maailmassa eikä minun vuokseni tarvitse kasvattaa yhtäkään hybridiä. Olen Madcookini lukenut.

Mutta koska siivissä ei ole juuri muuta kuin luut, niitä ei oletettavastikaan lasketa. Ei lasketa. Siivet olivat hyviä, samoin dipit, porkkanat ja jopa sellerit. Siivet haettiin Turun Siipiravintolasta, how orinigal!

En suosittele kenellekään broilerin syömistä. Jos kuitenkin haluatte kerran vuodessa kaluta herkullisia kananluita, tehkää se Siipiravintolassa, kera aurajuusto- ja valkosipulidipin.

10 kommenttia:

  1. Siipis on kyllä mahti mesta, vaikka totta tosiaan tuo broiskun epäeettisyys vie osan nautinnosta.

    Mun mielestä Turun paras ravintola on Kaskenahde. Se on niin... omanlaisensa. Respantätihommissa neuvon yleensä kaikki varsinkin ulkomaiset asiakkaat sinne, 9/10 palaa naama messingillä paria kokemusta rikkaampana :)

    Kun, paitsi että sieltä saa hyvää ruokaa, se on sisustukseltaan sellainen slaavilais-saaristolaisromanttinen. Eikä se ole mikään pintaliitopaikka, se ei koskaan mainosta missään, Kaskenahde on ollut "aina" ja toivottavasti tulee olemaankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, Kaskenahde on mun lähiravintola! Pakko mennä! Se on jotensakin vähän vaikeesti lähestyttävä. Ihanaa. Kiitos vinkistä. Sinne meen.

      Poista
  2. Älä sure vaikket antanutkaan suoraa palautetta. Itse kerran laitoin Paniniin jälkikäteen sähköpostia, kun ryssivät työkamun läksiäiset totaalisesti (mm. etukäteen tilatut paninit loppuivat kesken, ruokaviinit saimme noin vartin kuluttua siitä kun ruoka oli tuotu, koska ei ollut puhtaita laseja, cappucinon tilannut sai espresson, jne.), viestiin vastannut pahoitteli pikaisesti ja lupasi palata asiaan, mutta näin ei koskaan tapahtunut. Onneksi marmatimme myös paikan päällä, jolloin saimme pari kuoharipulloa ja extraperunoita talon puolesta. Tuo läksiäiskokemus oli siis valitettavasti varsinainen fiasko, lähinnä siksi, että henkilökuntaa oli paikalla murto-osa siitä, mitä vilkkaana perjantai-iltana olisi tarvittu.

    Tuosta valitettavasti jäi hiukan huono maku, mutta olen kyllä pari kertaa uskaltautunut paikalle sen jälkeenkin ja tällöin kyllä saanut hyvää ruokaa ja palvelua. Kaiholla kuitenkin muistelen Paninin alkuvuosia, joko aika kultaa muistot tai silloin vaan kaikki oli pikkasen paremmin.

    Täytyy muuten testiä toi Tiian vinkkaama Kaskenahde, totaalinen aukko mun Tku/ruoka-sivistyksessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mullakin on sellainen fiilis, että alkuaikoina hommat toimi paremmin. Ikävä juttu! Mutta annetaan Paninille vielä mahdollisuus. Kuulostaa kyllä superinhottavalta tuo sun kokemus. Ja tuo palautteen antaminen problematiikka, huoh. Ite sain tämän kyseisen reissun tiimoilta vähän kiertoteitse vastauksen palautteeseeni. Vastaus oli typerryttävä että oon lähinnä huvittunut. Mozzarella ei kuulemma italiassakaan maistu miltään, ynnä muuta sellaista. Jätän vastauksen oman onnensa nojaan, niin rutkasti asiakkaan makuaistia ja asiantuntemusta aliarvioiva oli se!

      Poista
  3. Jacques Boissonsin "salanimellä" kirjoittava tuttu rockmuusikko on muuten kirjoittanut postauksen Turun ravintola-annista stadilaisen näkökulmasta: http://jacquesboissonsinruokarundi.blogs.fi/2012/04/18/first-we-take-turku-13535459/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkistä, oli tosi mielenkiintoista luettavaa! Mami on kyllä noista munkin lempparini, vaikken ihan noin mahtavia aterioita ole kaikissa mainituissa mestoissa päässyt nauttimaan. :)

      Poista
    2. Tattis linkistä munkin puolesta, se oli mainio juttu! :)

      Poista
  4. Ajattelin, että sua vois kiinnostaa, kun täällä oli sopivasti samasta aiheesta postailtu :)

    VastaaPoista
  5. Me ollaan aikoinaan käyty Paninissa melko usein, mutta viime kertaa en edes muista. Aluksi ruoka oli tosi hyvää, mutta sitten alkoi tulla huonompia kertoa ja vaikka annettiin asiallisesti palautetta niin silti seuraavalla kerralla saattoi käydä vieläkin huonompi säkä. Sitten vaan paikassa käyminen jäi kokonaan.
    Joskus puhuttu, että pitäisi käydä koittamassa, mutta vähän turhan kallista koittamista, kun Turussa kuitenkin paikkoja, joista saa joka kerta tosi hyvän annoksen ja lähtee joka kerta hyvillä mielin pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, just noin se helposti menee. Mä vielä soin vappulounaalla mahdollisuuden, olin ihan ok ruoka ja erittäin hyvä palvelu. Mut kyllä ne nihkeämmät kerrat valitettavasti jäävät kaihertamaan.

      Poista